Aiheet

lauantai 24. syyskuuta 2011

Huovutusharjoitus

Tutustuimme käsityökoulussa huovutusmateriaaleihin ja niiden työstämiseen sekä tarvittaviin työvälineisiin. Harjoitustyönä teimme märkähuovutustekniikalla tasotyön johon karstasimme väriympyrän värit; päävärit, toisen ja kolmannen polven sekoitusvärit. 
Huovutustyön pohjaan aseteltiin vaaleaa suomenlampaan villaa kerroksittain muovin päälle, niin että villan syyt menivät kerroksissa ristiin. Kerroksia yhteensä tuli noin 5-7. Ajattelin tehdä tästä sohvatyynyn päällisen niin koko oli noin 50 x 50cm (muista ottaa kutistuminen huomioon). Huovutus aloitettiin kastelemalla villa lämpimällä mäntysuopavedellä, reunatkin huolellisesti. Sitten huopa kierretään muovin kanssa puukapulan ympärille ja päälle rullataan vanha pyyhe.


Työstä rullaa pyörittämällä edes takas, käytä voimaa ja omaa painoasi apuna huovuttamisessa. Tässä(kin) vaiheessa saa pikku hien pintaan. Avaa rulla välillä ja kierrä työ toiseen suuntaan kapulan ympärille. Jatkaa rullan huovuttamista kunnes kerrokset huopuvat yhteen. Seuraavaksi työ huuhdellaan kuumalla vedellä, ja taas sitä saa murjoa ja vanuttaa kunnolla! Sitten käytetään kylmää vettä, ja jatketaan työstämistä. 




Vuorottele kuumaa ja kylmää, työ kutistuu huopuessaan.
Viimeinen huuhtelu kylmällä ja sitten työ kuivumaan.


Väriympyrän värit karstattiin käsin. Opimme että villa käyttäytyy erilailla kuin värit ja maalit, joitakin värejä oli työläs saada onnistumaan. 
Kuvioiden muodon jokainen sai valita itse, ja kahta samanlaista ei tullutkaan! Halusin värien vaihtuvan saumattomasti liukuen, eli päädyin ikuiseen symboliin ympyrään. Kuvio neulahuovutettiin pohjaan superlonalustan päällä. Muista pistellä neulalla kohtisuoraan ettei neula katkea. Ja varo sormia! 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti