Aiheet

tiistai 18. lokakuuta 2011

Huopahattuja

Olen oikein tyytyväinen viikonlopun käsitöihin. Kaiken muun puuhan lomassa sain huovutettua villasta hatun, melkein kaksikin.

Idea hattuihin lähti materiaalista - niinkuin mulla yleensäkin. Eli oli tullut ostettua kolme pussia (á 250g) norjalaista lampaanvillaa kivojen värien vuoksi; kirkas sininen, sinivihreä ja tumma oliviinvihreä. Olin nähnyt monta kivaa hattumallia kässäkoulussa huovutus kirjassa, sekä tietysti netistä löytyy lukemattomia ihania ideoita! Päätin kuitenkin veivata ihan "perus" hatun, eli piirsin kaavan mainoslehtisen sivulle, taisi olla muuten K-kaupan ruokamainos. Mittailin vähän omaa päätä ja lisäsin reilusti kutistumisvaraa, pyöreä kupu yläosaan ja lieri reunaan. Kun olin tyytyväinen paperikaavaan, leikkasin saman muodon kuplamuovista kaavaksi.
Ja sit se luovin osuus :-) Eli sisustin kerrostalokylppärin huovutuspajaksi. Tämähän oli luontevin tila koska vesipiste on lähellä, roiskeet ei haittaa ja lattiakaivo vetää ylimääräiset vedet ja saippuat. Harvemmalla meillä on kuitenkaan työpöytää kylppärissä, eli paremman puutteessa nostin saunan rahin mulle työtasoksi. No joo, onhan se aika matala, mut luulin viel tässä vaiheessa että istun itse penkin toisessa päässä ja huovutan hattua siinä toisessa päässä. No ei se ihan niin sit menny. Huomasin aika äkkiä että ei ole kiva istua siinä vesilätäkössä, ja ahdastakin oli, eli otin sit oman jakkaran istuimeksi.

Mutta siihen huovutukseen palakseni, leikkasin tukevan muovipussin halki ja siitä tuli alusta eli pistin sen rahin päälle ja rupesin siihen asettelemaan huopakerroksia ristiin rastiin. Reilut 5 kerrosta huopaa ja jätin noin 3cm saumanvarat jotka jäivät siis hatun kaavan ulkopuolelle. Mallasin välillä kaavaa huopien päälle ja tarkistin että huovat ovat oikeassa muodossa. Kun määrä ja muoto miellyttivät, kastelin kaavan alle jäävän osan (ei siis saumanvaroja) saippuavedellä. Laitoin kuplamuovikaavan päälle ja huovutin varovaisesti muovin päältä. Käytin sekä tulikuumaa keitettyä vettä (varo sormia!) että hanakuumaa vettä. Kun villat tuntuivat pysyvän kasassa, käänsin kuivat saumanvarat kaavan päälle ja ladoin keskelle jäävään aukkoon villoja ristiin rastiin yhtä monta kerrosta kuin toiselle puolelle. Tälle puolelle halusin myös toista väriä eli lisäsin vihreän lisäksi sinistä.
Ei ollut tullut vielä tuota verkkokangasta hankittua (nyt on!) niin huovutin pintaa ohuen muovipussin läpi, hedelmäpussi kädessä siis.
Huomasin että ostamani norjalaiset villat huopuivat eri lailla kuin suomenlampaan villa. Työ oli huopuessaankin pehmeä, pörröinen ja jotenkin kuohkea?! Vaikka kuinka huovutin ja käänsin ja huovutin, ei hatusta tullut tiivistä ja sileäpintaista. No tästä tulee sitten tämmöinen, oikeastaa pehmeä pörröpinta sopii asusteisiin ja ainakin hattuun.
Kun molemmat puolet hatusta tuntuivat olevan reilusti huopuneet ja kaava sisällä irtonainen, otin sakset ja leikkasin hatun alareunan auki. Tämä on aina yhtä jännä vaihe! :-) Hyvältä näytti. Otin kaavan pois ja huovutin hatun saumatkin, toinen käsi hatun sisällä ja toinen ulkopuolella. Nyt olisi tarvinnut sitä hattutukkia mistä olen pitkään haaveillut! Mutta meni se sit näinkin, kovalla työllä. Ja turha kai mainitakkaan että tässä vaiheessa oli jo paidan selkä hiestä märkä, ja kyllä käsivarsissakin tuntui. Olen huomannut että tämä huovutus on myös hyvää fyysistä treeniä!
Aika moni käsityö on mun ajatuksissa jotenkin vastakkainen vaihtoehto liikunnalle, niin tämäpä varsinainen löytö harrastukseksi!

Kun sain hatun saumat katoamaan, eli nekin huopuivat tasaiseksi, oli aika huuhdella ja kutistaa hattua (kuuma, kylmä, kuuma, kylmä huuhtelu) ja jättää yön yli kuivumaan. Sovitin vielä hattua päähäni ja näin sain sen vielä paremmin istuvaan muotoon.
Hattu sekä huovuttaja saivat ansaitun lepotauon seuraavaan päivään asti.

Seuraavana päivänä hattu oli valuttanut vedet ja oli kuiva ja kevyt, ja ilokseni näytti yhtä kivalta kuin olin kuvitellutkin! Oli aika koristella pintaa ennen lopullista märkähuovutusta. Eli neulahuovutin pintaan koristekuvioita villalla ja villalangalla; kiemuroita, spiraaleja ja mitä nyt päähän pälkähti, aika abstrakteja muotoja. Leikkasin hatun lierin reunan saksilla lopulliseen muotoon.
Sitten taas kastelin hatun kuumalla vedellä ja saippualla, ja huovutin koristekuviot kunnolla kiinni ja hatun lopulliseen muotoon. Huuhtomisrumban jälkeen vedin taas hatun päähäni ja muotoilin sen sopivaksi, ja taitoin lierin haluttuun muotoon. Ja sit kuivumaan.

Kolmantena päivänä kun hattu oli taas kuivunut, ompelin vielä koristeeksi pieniä helmiä. Niistä tulikin kiva kova ja kiiltävä kontrasti huovan pehmeään ja pörröiseen pintaan!

Kuvia tästä hatusta tulossa lähiaikoina.

Ehdin jo samalla kaavalla ja tekniikalla aloittaa toistakin hattua, se on nyt tuossa harkintavaiheessa että miten koristellaan ja millainen siitä oikein mahtaakaan tulla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti