Aiheet

lauantai 8. lokakuuta 2011

Huovutettu laukku osa 1.

Viikonlopun urakka käsityökoulussa oli suunnitella ja aloittaa kolmiulotteinen huovutustyö, jossa oppisimme samalla kaavojen käyttöä ja saumojen tekoa.
Olkalaukku tuntui minusta hyvältä ajatukselta, huomaan että jotenkin nuo "parilliset" asiat tuottavat vähän tuskaa. Siksi siis ei tossuja, pitäisi saada sopivan kokoiset molempiin jalkoihin! Eikä rukkasia, käsiäkin on kaksi. Hattuja olen tehnyt jo useita, eli tästä tulee laukku. 
Aloitimme luonnostelemalla kynällä paperille, ja kun muoto oli saatu kohdilleen piirrettiin kuplamuovista kaavat. Päädyin vähän epäsymmetriseen pyöreäpohjaiseen muotoon. 
Huovat ja kaavat
Valitsin pohjaväriksi luonnonvalkoisen, ja lisäsin siihen aika sähäkän vihreää. Ajattelin että näistä väreistä saa hyvän pohjan lopullisen työn erilaisille ja erivärisille koristekuvioille. Ehkä jotain kukka, lehti, oksa tms kuvioita?

Revi villan kerrokset erilleen ja asettele ristikkäin, vähintään 5 kerrosta. Villoja saa olla kaavan kokoinen ala + noin 3 cm saumanvarat ympäriinsä. Kaavan kokoinen alue kastellaan kuumalla saippuavedellä ja laitetaan kuplamuovikaava päälle. Tyhjästä 1/2 l muovipullosta saa hyvän kastelupullon kun sen korkkiin tekee muutaman reiän joista on helppo ruiskia kuumaa vettä. Huovuta tasaisella alustalla käsin kunnes kerrokset alkavat tarttua yhteen.

Seuraavaksi reunoilla olevat kuivat saumanvara villat käännetään kaavan päälle. Niitä voi repiä pienemmäksi jos on sattunut jäämään vähän liikaa johonkin kohtaan. Ja keskelle asetellaan taas villakerroksia ristikkäin, yhtä monta kerrosta kuin kassin toisellekin puolelle. Kastele yläpuolikin saippuavedellä ja huovuta aluksi verkon läpi. Eli sit taas sitä tuttua jynssäämistä ... kuumaa vettä ja marseil saippuaa. Niin kuumaa kuin kädet kestää, ja työstetään niin kauan kuin kroppa kestää. Hikihän tässä taas tuli! 
Kun pinnan villa ei enää tartu käsiin tai siirtyile paikasta toiseen, voit luopua verkosta ja huovutaa käsin suoraan kassin pintaa. Käännä työ välillä ja työstä molempia puolia kunnes kassi on tarpeeksi huopunut. Seuraavaksi työn huuhtelu kuumalla vedellä, puristele ja rutistele kunnolla! Seuraavaksi kylmällä vedellä, ja sit taas kuuma, ja kylmä... viimeiseksi aina kylmä huuhtelu.
Laukun huovutus
Kun molemmat puolet laukusta ovat huopuneet, tunnet että sisällä oleva kuplamuovikaava on irtonainen. Kassin suuaukko avataan leikkaamalla se auki saksilla. Ota kaava ulos, ja jatka huovuttamista myös laukun sisäpuolelta. Varsinkin saumakohta vaatii työstämistä että se sulautuu laukun pintaan eikä enää erotu. 
Tässä vaiheessa huuhdoin taas työn kuumalla - kylmällä - kuumalla - kylmällä. Pistin sen kuivumaan, ja aloin suunnitella seuraavaa vaihetta. Sitä sitten lisää seuraavalla kerralla kun on taas kässäkoulua.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti