Aiheet

sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Piparkakkutalo

Neulottu piparkakkutalo
Halusin kokeilla kuinka neulottu & virkattu piparkakkutalo onnistuisi. Tätä ei tarvitse leipoa joka Joulu uudestaan, vaan se kestää vuodesta toiseen! Kestävää kehitystä, ja ei taatusti edes lihota.


Omasta varastosta löytyi sopivan ruskeaa villalankaa, ostettu joskus 6 kerää kirpputorilta joten vyötteet puuttui, mutta näppituntumalla arvelen että reilu puolet villaa ja loput muuta materiaalia. Paksuus noin 7-veljestä luokkaa.


Ensiksi leikkasin superlonlevystä täytteet talolle. Pohja on n. 10 x 11 cm, ja katon harjan korkeus n. 12 cm. 

Aloitin neulomisen sivuseinästä luomalla 22 silmukkaa sukkapuikolle. Puikot saavat olla hieman ohuemmat kuin normaalisti käyttäisit, niin neuleesta tulee tiivistä ja napakkaa eikä siitä näy täyte läpi. Neuloin sileää neuletta seinän korkeuden verran, ja kun pääsin talon räystään kohdalle, neuloin yhden kerroksen nurjaa oikealle puolelle niin että neule taittuu siitä kohtaa sopivasti, ja siihen nurjaan riviin on helppo myöhemmin virkata valkoisella langalla "kuorrutukset". 
Neulottu piparkakkutalo
Jatkoin neulomista yhtenä kappaleena: sivuseinä + katto + toinen kattopuoli + toinen sivuseinä + pohja. Päättelin silmukat. 
Poimin pohjakappaleen reunasta silmukat (18 s) päätyseinää varten ja neuloin suoraa sileää neuletta räystään reunaan asti, ja sitten kavensin molemmista reunoista niin että päätyseinän muoto vastasi superlonmökin muotoa. Ja toinen päätyseinä tehdään samoin. Neulottu kappale muistuttaa tässä vaiheessa isoa T-kirjainta.
Virkkasin valkoisella villalangalla katon reunoihin "kuorrutukset". Pitkittäiset saumat oli helpoin virkata ennenkuin talon saumat on ommeltu kiinni. 
Talon ompelin yhteen parsinneulalla tuolla ruskealla langalla. Ja "koristekarkit" ovat nappilaatikosta löytyneitä aarteita.
Neulottu piparkakkutalo
Sivuseinän ikkunat ja päätyseinän oven ompelin parsinneulalla sopivaan kohtaan, ja oven ympärille ompelin punaisia nappeja. Tähän mökkiin voi hyvin käyttää kaikki parittomat ja ylimääräiset napit. 


Tästä ekasta piparimökistä tuli ihan söpö. Suunnittelen jo seuraavaa... Siitä teen hieman pienemmän, ja virkkaa kuorrutukset vaaleanpunaisella ja ompelen ehkä helmiä strösseliksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti