Aiheet

torstai 15. joulukuuta 2011

Pöllöpipot

Pöllöpipot
Uusin innostukseni ovat nämä hauskat ilmeikkäät pöllöpipot! Näin jossain kuvan missä pikkuvauvalla oli päässä söpö pöllö-hattu, ja sain siitä inspiraation tehdä pöllöpipoja myös aikuisille. Pöllö on jotenkin viehättävän kömpelö hahmo isoine silmineen. 
Pengoin suurehkoa lankavarastoani ja keksin että kerrankin mulla on aidosti sellainen idea mihin saa käytettyä langan jämät ja kerien loput! Kaikki paksuudet ja materiaalit pääsivät nyt käyttöön, varsinkin pörröiset ja tosi paksut langat, niille onkin ollut vähän vaikea keksiä hyötykäyttöä. Alla olevan ohjeen silmukkaluvut ja mitat ovat vain suuntaa-antavia, tässä voi todellakin antaa mielikuvituksen lentää ja soveltaa niin paljon kuin kehtaa! Lapsen hattu syntyy samalla periaatteella, silmukkamäärää ja kerroksia vähän vähentämällä.


Vaiheet: 
1. neuloin pöllöpipon hattuosan
2. letitin langoista solmiamisnauhat korvaläppiin
3. virkkasin päälaen sauman kiinni
4. solmin langoista korvatupsut yläkulmiin 
5. virkkasin silmät + nokan 
6. ompelin napit + silmät sekä nokan kiinni pipoon


Neuloin hatut yläreunasta aloittaen, eli suunta ylhäältä alaspäin kohti korvaläppiä. Loin aikuisten hattuihin 52-56 silmukkaa nro 6 pyöröpuikoille. Käytin paksuimmat langat yläosaan (esim Novita Teddy), tai neuloin kaksinkertaisella langalla joista toinen voi olla vaikka joku pörröinen mohairlanka. Tässä voi kokeilla myös villejä väriyhdistelmiä. 
Neuloin sileää aina oikein neuletta suljettuna pyöröneuleena, esim n. 15 cm tai sen verran kun juuri siitä lankakerästä sattui riittämään. Jossain matkan varrella kavensin 2-4 silmukkaa niin että hattu kapenee vähän "pöllön korvien" alapuolelta.
Pöllöpipo aloitetaan yläreunasta
Seuraavaksi vaihdetaan toisenlaiseen, ohuempaan (esim. Novita Isoveli) ja sopivan väriseen lankaan, ja samalla vähän ohuempiin pyöröpuikkoihin. Valitse langan mukaan sopivat puikot.
Pöllön silmien korkeudella vaihdetaan lankaa
Sileää pyöröneuletta jatketaan uudella värillä ja uusilla puikoilla
Kun olet neulonut toisella värillä jonkin matkaa (n.5 cm) voit sovittaa pipoa vetämällä sen päähäsi ja jatkaa sileää pyöröneuletta kunnes yläosa on sopivan korkuinen, ja on aika aloittaa kavennukset otsan kohdalla. 
Silmukat päätellään otsan kohdalla
Päättelin otsan kohdalta 6-8 silmukkaa, sovittamalla selviää oikea haluttu leveys ja silmukkamäärä. Tämän jälkeen jatkoin neuletta pyöröpuikoilla edestakas neuleena, eli nurjalla puolella neuloin nurjaa ja oikealla puolella oikeaa. Kavensin joka toisella kerroksella reunasta vielä pari silmukkaa kummaltakin puolelta, niin että "naama-aukon" reunat pyöristyvät mukavasti eikä aukosta tule kulmikasta. Kaikkiaan aukon leveydeksi tuli siis noin 12 silmukkaa, eli ei kannata heti päätellä liikaa silmukoita! 


Jatkoin edestakas neuletta taas noin 5 cm, ja sitten päättelin niskasta silmukat samalla lailla kuin aiemmin otsan kohdalla. Ensin päätellään 5-7 silmukkaa keskeltä, ja sit seuraavilla kerroksilla molemmista reunoista vähitellen muutama silmukka. Nyt sinulla on siis puikoilla kaksi erillistä silmukkaryhmää = oikea ja vasen korvaläppä. 
Itse tykkään neuloa molemmat läpät yhtäaikaa, eli etsin lankakerästä langanpään myös kerän sisältä, ja niin juoksutan lankaa kirjamellisesti molemmista päistä yhtäaikaa. 
Neulotaan korvaläpät
Kavensin korvaläppiä molemmista reunoista, ja kun silmukoita oli jäljellä 3-4 per puoli, päättelin ne yhteen. 
Jätä sopivan pitkät langanpäät niin voit letittää ne mukaan nauhoihin!
Letitetyt nauhat
Leikkasin sopivan värisistä langoista pätkät, vedin ne läpi korvaläppien kärjistä ja letitin sopivan mittaisiksi. Nauhat voi solmia leuan alta kiinni niin ei pipo lähde myrskyssäkään lentoon! Tai jos haluaa, nauhat voi jättää vain lyhyiksi koristeiksi. Jos haluat voit virkata reunaan erivärisellä langalla reunuksen, kuten alempana kuvissa olevassa sini-oranssi sävyisessä pöllöpipossa. 


Pöllöpipon runko on nyt valmis, ja seuraavaksi ommellaan tai virkataan päälaki kiinni. Huomaathan ommella reunan kiinni niin että etu- ja takaosa tulevat oikeaan kohtaan, ja korvaläpät sivuille. 
Aloituksen luodut silmukat muodostavat reunaan lenkkirivin jotka on helppo vaikka virkata kiinteillä silmukoilla ja suurella virkkuukoukulla. 
Yläreuna virkataan kiinni.
Korvatupsut solmitaan langanpätkistä
Yläreunan kulmiin solmin korvatupsut langanpätkistä, eli tähän voit käyttää ne lyhyetkin langanjämät! 5-10 cm langanpätkille on tässä käyttöä, toivottavasti et vielä ehtinyt heittää niitä roskiin! 


Seuraavaksi virkkasin pöllölle silmät, eli tein erivärisiä ympyröitä tai soikioita erilaisista langoista. Tähän käy myös ohuet langat. Kannattaa kokeilla myös sileiden ja pörröisten ja hapsulankojen yhdistelmiä. Kaikki käy! Myös nokan voi virkata, tai jos löytyy jotain muuta hyvää materiaalia niin leikata vaikka ylijäämä huopapaloista. Silmäteriksi kokeilin erilaisia nappeja, helmiä ja heijastimia. 


Pöllön ilme muuttuu paljon riippuen miten ja mihin silmät asetat. Kannataa siis kokeilla eri variaatioita ennenkuin ompelee ne kiinni!


Tässä esimerkkejä kuinka ilme muuttuu:








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti